- Mogelijk gaat de nieuwe regering van Donald Trump nog meer sancties afkondigen tegen Rusland.
- “Ik sta 100% achter meer sancties”, zei aankomend minister Scott Bessent van Financiën donderdag.
- Bronnen zeggen tegen persbureau Bloomberg dat er veel discussie is over het sanctiebeleid.
- Lees ook: De economie van Rusland raakt steeds meer verlamd en zal in 2026 definitief stagneren, volgens een analist
De Verenigde Staten houden onder de regering van Donald Trump waarschijnlijk vast aan een strategie om de druk op Rusland te blijven opvoeren. De hoop daarbij is dat Rusland gedwongen kan worden om de oorlog in Oekraïne te beëindigen, als sancties de Russische energiesector steeds harder treffen.
Afgelopen week zei de aankomend minister van Financiën Scott Bessent dat hij bereid is om zwaardere sancties op te leggen. “Ik sta 100 procent achter meer sancties — vooral tegen Russische oliereuzen — tot niveaus die Rusland dwingen om naar de onderhandelingstafel te gaan”, zei Bessent tijdens een hoorzitting in de Senaat.
Trump steunt die strategie niet openlijk, maar zegt al lange tijd dat hij snel een einde gaat maken aan de oorlog in Oekraïne. Tot dusver heeft de regering van president Poetin negatief gereageerd op vredesplannen van Trump. Die waren gebaseerd op het uitstellen van de Oekraïense toetreding tot de NAVO.
Bronnen zeggen tegen persbureau Bloomberg dat de nieuwe Amerikaanse regering twee verschillende strategieën overweegt. Aan de ene kant zou Trump, als een vredesdeal dichtbij komt, kunnen kiezen voor maatregelen die gunstig zijn voor Russische olieproducenten.
De tweede optie is het voortzetten van het sanctiebeleid dat onder de regering van Biden is ingesteld sinds het uitbreken van oorlog in Oekraïne. De VS en diens bondgenoten hebben de druk op de Russische oliesector stap voor stap opgevoerd.
"President Trump heeft meerdere keren gezegd dat het tijdens zijn tweede termijn een topprioriteit is om snel een vreedzame oplossing voor de oorlog in Oekraïne uit te onderhandelen", zei woordvoerder Karoline Leavitt van het transitieteam van Trump, toen Business Insider vroeg over eventuele plannen voor extra sancties.
Vlak vóór het vertrek van Biden heeft diens regering nog een heel nieuw sanctiepakket afgekondigd, dat is gericht op 183 Russische schepen, maar ook op verzekeraars en de olie- en gasbedrijven Gazprom Neft en Surgutneftegaz. Ook individuele oliehandelaren en leidinggevende figuren uit de Russische energiesector werden op de korrel genomen.
Risico op hogere olieprijzen bij extra sancties tegen Rusland
De nieuwe minister van Financiën Bessent, die de sancties van Biden "onvoldoende" noemde, denkt dat de regering van Biden tijdens de verkiezingscampagne geen streng beleid heeft gevoerd uit angst voor een stijging van olieprijzen.
Maar de regering van Trump krijgt met eenzelfde dilemma te maken. Afgelopen week stegen olieprijzen naar het hoogste niveau in een half jaar, na het afkondigen van de nieuwe sanctiemaatregelen tegen Rusland.
"Trump zal net als Biden de olieprijzen laag willen houden en mogelijke katalysatoren voor inflatie willen vermijden. We denken dat oliestaten in het Midden-Oosten niet in staat zullen zijn om het wegvallen van het aanbod van Russische, Iraanse en Venezolaanse olie te compenseren. Trump zal daarom uiterst voorzichtig zal zijn met beleid dat de olieprijzen opjaagt", schreven analisten van zakenbank JPMorgan afgelopen week over het nieuwe sanctiepakket.
Analisten van FxPro stelden daarentegen dat Trump het sanctiebeleid mogelijk juist wel gaat voortzetten als een manier om Amerikaanse olieproducenten te bevoordelen. In november zei de Republikeinse senator Bill Hagerty tegen tv-zender CBS dat het beleid richting Moskou moet zorgen dat er ruimte ontstaat voor Amerikaanse olieproductie.
Hagerty gaf aan dat het huidige prijsplafond van maximaal 60 dollar per vat, dat is ingesteld voor de internationale handel in Russische olie, niet voldoende is. Volgens de analisten van JPMorgan overweegt het team van Trump om maatregelen in te stellen die internationale verkoopprijzen van Russische olie omlaag duwen naar maximaal 40 dollar per vat.
Sommige analisten denken niet dat sancties tot langdurige inflatiedruk leiden in de VS. Hoewel het laatste sanctiepakket eventjes voor hogere olieprijzen zorgden, is er op de wereldwijde oliemarkten sprake van een overschot en gematigde vraag.
Onderzoeksbureau Capital Economics verwacht dat de olieprijs aan het eind van het jaar rond de 70 dollar per vat zal schommelen, zo'n 13 procent lager dan de prijzen van eind vorige week.
Uiteindelijk moet Trump zelf beslissen over het Amerikaanse sanctiebeleid tegen Rusland, stellen bronnen tegenover persbureau Bloomberg. Het lijkt in ieder geval onwaarschijnlijk dat de sancties op korte termijn teruggedraaid gaan worden. Als Trump sancties wil verlichten, moet hij daar volgens nieuwe regels eerst het Congres van op de hoogte stellen.